Досвід побудови швидкісних моделей та розрахунків частотних характеристик ґрунтової товщі проммайданчиків великих промислових об’єктів - Кочарян, М. А. (Журфонд, 2020)
Динамічний розрахунок будівельних конструкцій на основі акселерограми введений в обов'язковий норматив при проектуванні особливо відповідальних об'єктів. Розрахункові акселерограми повинні в задовільному ступені відображати всі параметри коливань ґрунту. Зокрема, оцінка впливу резонансних ефектів геологічного розрізу проммайданчику на спектральні властивості акселерограм виконується шляхом розрахунку і врахування амплітудно-частотних характеристик ґрунтової товщі. У роботі представлено результати чисельної оцінки здатності ґрунтової товщі проммайданчика змінювати частотний склад сейсмічних хвиль завдяки своїм фільтруючим властивостям. Використаний метод оцінки фільтруючих властивостей ґрунтової товщі заснований на визначенні її амплітудно-частотної характеристики, яка в свою чергу є функцією частоти. Найважливішою фізичною характеристикою для розрахунку частотних характеристик ґрунтової товщі є швидкісна модель геологічного середовища проммайданчику.

Dynamic calculation of building structures on the basis of the accelerogram is entered into the obligatory standard at designing of especially responsible objects. Calculated accelerograms must satisfactorily reflect all parameters of soil oscillations. In particular, the assessment of the influence of resonant effects of the geological section of the industrial site on the spectral properties of accelerograms is performed by calculating and taking into account the amplitude-frequency characteristics of the soil layer. The paper presents the results of numerical evaluation of the ability of the soil layer of the industrial site to change the frequency composition of seismic waves due to its filtering properties. The used method of estimating the filtering properties of the soil layer is based on determining its amplitude-frequency characteristic, which in turn is a function of frequency. The most important physical characteristic for calculating the frequency characteristics of the soil layer is the speed model of the geological environment of the industrial site.
Experience of construction of speed models and calculations of frequency characteristics of the soil thickness of industrial sites of large industrial objects
Keywords: cейсморозвідка; швидкісна модель; амплітудно-частотна характеристика екологічного середовища; Seismic; speed model; amplitude-frequency characteristics of the geological environment