Особливості оподаткування та банківського регулювання операцій у зовнішньоекономічній діяльності в умовах воєнного стану - Чік М. Ю.; Бойко Р. В. (НТУ "ДП", 2024)
Результати. У статті розглянуто особливості оподаткування зовнішньоекономічної діяльності в економічному просторі. Продемонстровано, що правильна організація системи оподаткування в країні є необхідною умовою її ефективного здійснення і, особливо, під час воєнного стану. Проаналізовано нормативно-правові акти України, які визначають основні засади провадження зовнішньоекономічної діяльності. Проаналізовано основні дії Національного банку України, що були реалізовані з метою врегулювання практики масового виведення з банківської системи готівкових коштів в умовах воєнного стану, а також здійснення спекулятивних операцій через придбання іноземної валюти за кордоном за курсом, який значно відрізняється від курсу валюти на території країни. Виокремлено систему чинників, що впливають на зовнішньоекономічну діяльність підприємств і які пов’язані з особливостями воєнного стану в Україні. До таких віднесено ризики безпеки, проблеми збуту основної маси товарів і послуг, ускладнення логістики, перебої енергопостачання, дефіцит кваліфікованих трудових ресурсів на внутрішньому ринку праці. Продемонстровано, що ці чинники суттєво посилюють регулюючу функцію держави. Results. The article examines the specifics of taxation of foreign economic activity in the economic space. It has been demonstrated that the correct organization of the taxation system in the country is a necessary condition for its effective implementation, especially during martial law. The normative legal acts of Ukraine, which determine the basic principles of conducting foreign economic activity, have been analyzed. There have been analyzed main actions of the National Bank of Ukraine, which were implemented in order to regulate the practice of mass withdrawal of cash from the banking system under martial law conditions, as well as the implementation of speculative operations through the purchase of foreign currency abroad at a rate that is significantly different from the currency rate in the country. The system of factors influencing the foreign economic activities of enterprises is singled out which are related to the specifics of the martial law in Ukraine. These include security risks, sales problems of the bulk of goods and services, logistics complications, power outages, shortage of qualified labor resources on the domestic labor market. It has been demonstrated that these factors significantly strengthen the regulatory function of the state.
Features of taxation and banking transactions regdulation in foreign economic activities under martial law
Keywords: зовнішньоекономічна діяльність; оподаткування; банківське регулювання; законодавство; курс валют; Національний банк України; спекулятивні операції; воєнний стан; економічний простір foreign economic activities; taxation; banking regulation; legislation; exchange rate; National Bank of Ukraine; speculative operations; martial law; economic space