Екологічна безпека підприємства: прогнозування якості повітря методом моделювання його іонізованості - Левченко, Л. О. (НГУ, 2012)
Аероіонний склад повітря виробничих приміщень є вагомим показником якості виробничого середовища. Особливістю цього показника є наявність у чинних санітарних нормах [1] мінімально допустимих, максимально допустимих та оптимальних концентрацій аероіонів у повітрі виробничих приміщень, що суттєво відрізняється від нормування більшості фізичних та хімічних факторів, для яких встановлені гранично допустимі рівні. Ще однією особливістю формування аероіонного складу повітря приміщень є неоднозначний вплив технологічного обладнання, систем кондиціювання та вентиляції на концентрації аероіонів. Персональні комп’ютери та персонал, присутні у приміщеннях, значною мірою деіонізують повітря [2], кондиціонери різних конструкцій по різному впливають на цей показник: або знижують концентрацій аероіонів обох знаків, або знижують концентрації аероіонів одного знаку (переважно позитивних) [3]. В той же час деякі пристрої (лазерні принтери, копіювальна техніка, обладнання) є джерелами іонізації повітря.
Keywords: аероіонний склад повітря; екологічна безпека; санітарні норми; атмосферне повітря; якість атмосферного повітря