Метод расчета динамики многофазных потоков в системах трубопроводного пневмогидротранспорта - Кириченко, Е. А.; Шворак, В. Г.; Кириченко, В. Е.; Романюков, А. В.; Татуревич, А. А. (My University, 2011)
Уперше розроблений метод розрахунку динаміки багатофазних потоків у проточних частинах глибоководних гідропідйомів, що враховує взаємовплив полів розподілів тисків, швидкостей і концентрацій фаз. Висока точність методу досягається за рахунок використання адекватної, фізично обґрунтованої трьохшвидкісної моделі гетерогенного плину з найбільш повним обліком сил міжфазної взаємодії між несучими та дискретною фазами, і, насамперед, сил інерційної природи, що домінують при швидкопротікаючих динамічних процесах. На базі методу розроблене спеціальне програмне забезпечення, що представляє собою набір прикладних динамічних бібліотек, призначених для розрахунку динаміки багатофазних потоків у трубопровідних пневмогідротранспортних системах будь-якої конфігурації.

Впервые разработан метод расчета динамики многофазных потоков в проточных частях глубоководных гидроподъемов, учитывающий взаимовлияние полей распределений давлений, скоростей и концентраций фаз. Высокая точность метода достигается за счет использования адекватной, физически обоснованной трехскоростной модели гетерогенного течения с наиболее полным учетом сил межфазного взаимодействия между несущей и дискретной фазами, и, прежде всего, сил инерционной природы, доминирующих при быстропротекающих динамических процессах. На базе метода разработано специальное программное обеспечение, представляющее собой набор прикладных динамических библиотек, предназначенных для расчета динамики многофазных потоков в трубопроводных пневмогидротранспортных системах любой конфигурации.
Keywords: усереднення та транспортування; динамика многофазных потоков; трубопроводный пневмогидротранспорт