Еволюція європейських актів стосовно розвитку інституту місцевого референдуму - Шумляєва, Ірина Дамирівна; Матвійчук, Інна Сергіївна (My University, 2022)
Розглядається еволюція європейських актів, які стосуються поширення демократичних тенденцій та розвитку інституту місцевого референдуму, з кінця ХХ ст. дотепер. Показано, що в ХІХ ст. в документах Ради Європи спостерігається подальша тенденція до розвитку інститутів безпосередньої демократії, вдосконалення референдного законодавства в частині ініціювання проведення референдумів, зменшення вікового цензу та залучення іноземців до місцевих референдумів.
Keywords: місцеве самоврядування; європейський досвід; європейська інтеграція