Удосконалення біополімерних бурових розчинів із підвищеною в'язкістю - Манько, Михайло Юрійович (НТУ "Дніпровська політехніка", 2024)
Актуальність роботи визначається потребою в ефективних бурових розчинах з підвищеними в'язкістю та фільтраційними властивостями для покращення бурових процесів. Мета роботи: полягає в удосконаленні біополімерних бурових розчинів із підвищеною в'язкістю. Задачі роботи: аналіз сучасних класів бурових розчинів, вивчення властивостей біополімерів, а також розробка нових методик приготування розчинів. Предметом дослідження є технології і методи удосконалення біополімерних бурових розчинів, об’єктом дослідження є біополімерні бурові розчини з підвищеними в'язкістю та фільтраційними властивостями.
Keywords: УДОСКОНАЛЕННЯ, БІОПОЛІМЕРНІ БУРОВІ РОЗЧИНИ, ПІДВИЩЕНА В'ЯЗКІСТЬ, ФІЛЬТРАЦІЙНІ ВЛАСТИВОСТІ, ТЕХНОЛОГІЇ БУРІННЯ