Короткострокове передбачення звільнень працівників масових професій в рітейл-компанії - Бєляєв, О. Р.; Коряшкіна, Л. С. (НТУ ДП, 2021)
Високі показники зміни кадрів можуть зашкодити продуктивності організації та потенційно порушити інвестиції в людські ресурси. Зазвичай організації не готові до передчасної відставки працівників, і проблеми, що виникають внаслідок зміни кадрів, у цьому випадку ще більш шкідливі. Оцінка схильності співробітників до звільнення є першорядним для зменшення зміни кадрів, зменшуючи тим самим його негативний вплив на результати діяльності організації. В даній роботі вирішується питання по короткостроковому передбаченню добровільного звільнення працівників масових професій в рітейл-компанії за допомогою регресії Кокса. В процесі досліджень виявлені і проаналізовані фактори, котрі зменшують або збільшують ризик звільнення. У роботі застосовувались бібліотеки lifelines та pandas мови програмування Python.
Keywords: звільнення; научная публикация НГУ 2021; працівники; рітейл; ритейл; регресія Кокса