Роль президента Вацлава Гавела в інтеграції Чеської республіки до Європейського союзу - Найдьон, К. С.; Синявська, В. В.; Грушецький, Б. П. (НТУ ДП, 2021)
Особистість Вацлава Гавела стала символом непересічного політика ХХ століття, що очолила найбільший суспільний переворот в історії Чеської Республіки. Політик-Гавел сформувався завдяки поетапного становлення Гавела-мислителя, письменника, драматурга та згодом дисидента. Суспільно-політична діяльність Гавела накладала суттєві обмеження з його літературну кар'єру, а саме з 1965 року чеська цензура починає забороняти його твори, а потім забороняти будь-які публікації загалом[1, с. 5]. Завдяки участі в «Хартії-77», «Організації незалежного мислення», та поширенні демократичних ідей на теренах країни, Гавелу вдалося здобути визнання та підтримку на міжнародному рівні. Під час «Оксамитової революції», за часів «Перебудови», дисидент стає частиною антикомуністичного руху «Громадянського форуму», а у 1990 році його обрано президентом Чехословаччини
Keywords: Чеська республіка; Європейський союз; Вацлава Гавела