Вирішення проблеми нерівномірного розподілу тиску навколо виробки у складних гірничо-геологічних умовах - Цівка, Є. С.; Ковалевська, І. А. (My University, 2022)
Вугільна промисловість у багатьох країнах залишається однією з найважливіших галузей світової економіки. Впровадження нових технологій у сфері переробки та утилізації вугілля зробило його «чистим» джерелом енергії. За оцінками експертів, при нинішньому рівні споживання світові запаси можна використовувати близько 230 років, що свідчить про доцільність використання вугілля як джерела енергії. Аналізуючи тенденцію розвитку вугільної промисловості України [5], можна побачити, що умови виробництва стають дедалі складнішими, що є серйозною проблемою для її розвитку. Тобто зі збільшенням глибини розробки погіршуються гірничо-геологічні умови та властивості кріпильного матеріалу, зростає необхідність забезпечення стабільності гірничих робіт шляхом впровадження інноваційних матеріалів.
Keywords: вугільна промисловість; міцнісні властивості системи кріплення; математичне моделювання гірського масиву