Обґрунтування технічних рішень, спрямованих на підвищення техніко-економічних показників головної підйомної установки шахти «Тернівська» ПРАТ «ДТЕК "Павлоградвугілля"» - Цоцко, Є. В.; Ільїна, І.С. (My University, 2023)
Головна підйомна установка шахти «Тернівська» обладнана підйомною машиною МПУ 5–2–2. Використовуються скіпи ємністю 10,6 м 3 (вантажопідйомністю 11,5 т). В дію машина приводиться асинхронним трьохфазним електродвигуном з фазним ротором АКН2-19-33-24 потужністю 800 кВт, частотою обертання 245 об/хв. Кількість електродвигунів – 2 шт (обидва робочі). Використовується редуктор УО-18 з передаточним відношенням 𝑖 = 10,5. Максимальна швидкість підйому 6,1 м/с. Висота підйому 𝐻 = 308 м. Особливістю головної підйомної установки шахти «Тернівська» є порівняно невеликі висота підйому та максимальна швидкість скипів. У той самий час сумарна потужність приводу установки становить 1600 кВт і для її забезпечення використовуються два робочі привідні асинхронні електродвигуни з фазним ротором. Використання двох асинхронних електродвигунів, що працюють на спільний вал, ускладнює управління підйомною установкою і вимагає виконувати додаткове їх налаштування. в разі неповної ідентичності механічних характеристик.
Keywords: шахта «Тернівська» ПРАТ «ДТЕК "Павлоградвугілля"»; підвищення техніко-економічні показиники шахти; підйомна установка шахти