Підвищення економічної ефективності діяльності вугільних шахт України - Швець, В. Я.; Папіж, Ю. С. (Видавництво НГУ, 2013)
Підприємства вугільної галузі мають особливу специфіку, що впливає на управління економічними параметрами шахти. Узагальнюючи, ця специфіка обумовлена зовнішніми та внутрішніми чинниками роботи підприємства. Найважливіші зовнішні чинники – це вплив на політику шахти державних управлінських структур і, перш за все, Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Від позиції і дій державних органів залежить другий найважливіший зовнішній чинник – рівень і способи побудови цін на вугілля. А оскільки більшість державних шахт збиткові, то доходи від реалізації не покривають витрати на видобуток, а власних коштів недостатньо навіть для простого відтворення. Саме тому державна підтримка збиткових шахт також відноситься до головних зовнішніх чинників дії на підприємство.
Keywords: Підвищення ефективності діяльності підприємств; підприємства вугільної галузі