Автоматизація процесу контролю температури повітряного середовища вугільної шахти - Вовченко, Кристина (НТУ «Дніпровська політехніка», 2021)
Об'єкт розробки: система автоматизації процесу контролю температури повітряного середовища вугільної шахти. Мета: удосконалити існуючі системи управління та пожежної безпеки для конвеєрного транспорту з метою запобігання і гасіння пожежі на ранній стадії займання. Викладена актуальність питання, визначені склад і функції системи автоматичного контролю пожежної безпеки на конвеєрному транспорті вугільної шахти, запропоновані технічні рішення з використанням сучасних рішень по електроніці і інформаційним шинним технологіям, зроблений вибір елементної бази, визначена структура системи контролю. На прикладі модуля контролю температури над конвеєрною стрічкою вирішені прикладні завдання: визначені функції, синтезована структура, визначена і вибрана елементна база, розроблена схема електрична принципова, отримана модель об'єкта контролю в графічному середовищі імітаційного моделювання Simulink, перевірена робота з імітації розповсюдження температури у звичайному режими та в умовах передзаймання. У економічній частині викладено техніко-економічне обґрунтування і зроблені розрахунки по створенню програмного забезпечення. Розроблені рішення можуть бути застосовані при створенні сучасної системи автоматичного контролю місця розташування очисного комбайна в лаві, як для вугільних шахт, так і для калійних копальнь, у тому числі небезпечних по газу і пилу.
Keywords: ШАХТА; ЛІКВІДАЦІЯ ЗАЙМАННЯ; CAN - ШИНА