Оцінка буферних властивостей геохімічного середовища щодо важких металів - Яцечко, Н. Є. (My University, 2013)
Україна – регіон із дуже високою концентрацією промислових, хімічних, енергетичних та інших виробництв. У процесі основного виробничого циклу на гірничодобувних, гірничо-збагачувальних, металургійних, хімічних підприємствах, на шахтах і вугільних розрізах, щорічно утворюється близько 1,5 млрд. т твердих промислових відходів. Серед шкідливих речовин техногенного походження значну роль відіграють важкі метали. Включаючись до усіх видів міграції й біологічний кругообіг, важкі метали неминуче призводять до забруднення об’єктів довкілля: води, повітря, ґрунтів, рослин. Забруднення природного середовища важкими металами, що генерується різними джерелами, відбувається внаслідок їхньої міграції. Основними джерелами надходження важких металів у об’єкти довкілля є стічні води, викиди у повітря, а також ділянки складування рідких та твердих відходів.
Keywords: екологічна ситуація; экологическая ситуация; геохімічне середовище; геохимическая среда; геоекологічна система; геоэкологическая система; важкий метал; тяжелый металл