Глобальні соціально-політичні чинники хаотизації сучасної світ-системи - Айтов, Спартак Шалвович (НТУ ДП, 2020)
Стаття присвячена аналізу соціально-політичних факторів динаміки сучасного світоустрою. У якості основних глобальних чинників розвитку світ-системи осмислюються геоекономічні, геосоціальні і геокультурні процеси сьогодення. Аналізується сутність геоекономічних чинників хаотизації, перед усім руйнацію неоліберальної соціально-економічної моделі та її впливу на суспільно-політичну динаміку. Розкриваються чинники геосоціальної поляризації, котрі виступають суттєвою причиною світової суспільної турбулентності. Досліджено чинник масової культури та моделей соціальної поведінки сучасної людини як геокультурного елементу турбулентності сучасної світ-системи. Зроблено висновок про інтегральний вплив геоекономічних, геосоціальних та геокультурних чинників хаотизації світоустрою на перспективу формування поліцентричної моделі глобальної соціально-політичної динаміки.
GLOBAL SOCIO-POLITICAL FACTORS OF CHAOTIZATIONS OF THE MODERN WORLD SYSTEM
Keywords: соціально-політичні чинники; социально-политические факторы; хаотизація; хаотизация; геосоціальна поляризація; геосоциальная поляризация; сучасна світ-система; современная мир-система