Захист Світового океану: сучасні робототехнічні системи і прилади - Царенко, В. В.; Левицька, О. Г. (My University, 2023)
Проблема забруднення вод Світового океану надзвичайно актуальна, охоплює питання зміни складу води, її фізико-хімічних властивостей, екологічного впливу на біоту та стан донних відкладень. Зокрема, значна кількість транспортних перевезень супроводжується аварійністю на судах та виливом токсичних вантажів. Серед таких аварій найбільш розповсюдженими є випадки скидання нафти та нафтопродуктів до поверхневих вод. Нафта утворює тонку плівку на поверхні води, котра заважає морській біоті отримувати необхідну кількість кисню. Крім того, небезпечна речовина затримується на шкірі, може потрапляти до стравоходу тварин, що опинились в зоні впливу надзвичайної ситуації. Постійно збільшуються масштаби нафтовидобування із шельфу Світового океану, що веде до постійного забруднення вод. Саме тому актуальними стають задачі збирання плаваючих нафтових плівок та доочищення поверхневих вод, котрі виконати складно як з технологічної, так і з економічної точки зору.
Keywords: Світовий океан; нафта; технологічний продукт SeaSwarm