Архітектура стародавніх цивілізацій та її вплив на сучасне містобудування - Мельник К. В.; Саломатіна А. С. (НТУ «ДП», 2025)
Архітектура стародавніх цивілізацій заклала основи сучасного містобудування. У Римі виникла система мережевого планування та розвинена інфраструктура – дороги, акведуки, каналізація. Греція та Рим подарували зразки громадських просторів – агору й форум, що стали прототипами сучасних площ. Конструктивні новації, як от арки, склепіння та куполи, дозволили створювати масштабні споруди, а грецькі ордери сформували естетичні канони. Монументальні споруди Єгипту й Месопотамії започаткували традицію символізму й міської ідентичності. Усе це й сьогодні визначає вигляд і функціональність сучасних міст.
Keywords: архітектура; будівництво; будівельна галузь; містобудування