Меми як форма сучасного цифрового фольклору - Тормахова Анастасія Миколаївна (НТУ "ДП", 2025)
Інтернет-меми є сучасною формою візуального фольклору, що функціонують як відтворювані культурні одиниці в межах цифрової культури. Колись меми вважалися просто онлайн розвагою, а тепер їх розглядають як частину «репертуару цифрового фольклору» - повсякденних творчих форм, таких як жарти, зображення та крилаті фрази, які спільноти адаптують та поширюють. Запозичуючи концепцію Річарда Докінза про мем як культурний реплікатор, вчені відзначають, що інтернет-меми - це, по суті, ідеї або символи, які «перескакують з мозку в мозок» і еволюціонують, щоб відповідати новим контекстам.
Keywords: цифровий фольклор; меми; українська культура