Дослідження стійкості гірничих виробок в гірничо-геологічних умовах шахт Центрального Донбасу - Гладкий, Ю.С. (My University, 2018)
Пояснювальна записка складається з вступу, п’яти розділів, висновку та бібліографічного списку з 18 джерел. Містить 20 рисунків та 11 таблиць. Загальний обсяг пояснювальної записки складає 77 сторінок. Метою роботи є дослідження стійкості гірничих виробок в гірничо- геологічних умовах шахт Центрального Донбасу. Основні завдання досліджень: – аналіз сучасного стану вугільної промисловості; – аналіз результатів шахтних досліджень стану ділянок виробок, що знаходяться в складних гірничо-геологічних умовах; – встановлення закономірностей деформування неоднорідного породного масиву навколо капітальної гірничої виробки. Об'єктом досліджень є стійкість протяжних виробок поза зоною впливу очисних робіт. Предметом досліджень є напружено-деформований стан системи «виробка-масив». Методи досліджень. Методологічною основою вирішення поставлених завдань є комплексний підхід, який включає критичний аналіз та узагальнення інформації в галузі досліджень; еквівалентне моделювання геомеханічних процесів. Науково-практична цінність дипломної роботи полягає у встановлені закономірностей зміни напружено-деформованого стану системи «виробка- масив», що дає можливість обґрунтовано обирати раціональні засоби охорони гірничих виробок в аналогічних умовах.
Keywords: гірнича виробка; породний масив; стійкість виробки; моніторинг; лабораторне моделювання