Збагачення залізної руди та рудних відходів шляхом перетворення гематиту в магнетит у відновлювальному середовищі (молекулярний водень, синтез-газ) - Брехаря, Г. П.; Бондарь, Н. П. (My University, 2016)
В роботі наведені результати досліджень впливу термообробки в вакуумі та середо-вищі молекулярного водню порошків гематитової руди та рудних відходів на їх фазовий склад. Гематитова руда, основними фазовими складовими якої є оксиди SiO2 і Fe2O3, попере-дньо піддавалась механоактивації в вібраційному млині 70 год., з них 30 год. на повітрі, 10 год. в воді та 30 год. в воді з додаванням заліза. Рентгенофазовим аналізом показано пере-вагу комплексного впливу водню та вуглецю на відновлення гематиту до магнетиту. Запро-поновано застосовування відновлювального відпалу для переробки окалини та червоних шла-мів.

В работе приведены результаты исследований влияния термообработки в вакууме и среде молекулярного водорода порошков гематитовой руды и рудных отходов на их фазовый состав. Гематитовая руда, основными фазовыми составляющими которой являются окси-ды SiO2 і Fe2O3, предварительно поддавалась механоактивации в вибрационной мельнице 70 ч., из них 30 ч. на воздухе, 10 ч. в воде и 30 ч. в воде с добавлением железа. Рентгенофазовым анализом показано преимущество комплексного влияния водорода и углерода на восстанов-ление гематита в магнетит. Предложено применение восстанавливающего обжига для пе-реработки окалины и красных шламов.

The results of studies of the effect of heat treatment in vacuum and molecular hydrogen pow-ders hematite ore and ore wastes on their phase composition were performed in this research. Hema-tite ore, the main phase components of which are oxides of SiO2 and Fe2O3, previously resisted me-chanical activation in a vibratory mill 70 h., including 30 h. on air, 10 h. in water and 30 h. in water with the addition of iron. X-ray analysis shows the advantage of complex influence of hydrogen and carbon in the recovery of hematite to magnetite. It is suggested the use of a reducing firing for processing slag and red mud.
Keywords: збагачення залізної руди; збагачення рудних відходів; молекулярний водень; синтез-газ