Застосування штучного інтелекту для аналізу змін місцевості за даними дистанційного зондування Землі - Ткаченко Д. М.; Сікора В. К. (НТУ"ДП", 2025)
Розвиток дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) сприяє накопиченню великих масивів данних отриманих з різних джерел (оптичні, радіолокаційні тощо) для моніторингу поверхні Землі. Виявлення змін (наприклад, урбанізації, вирубки лісу, змін у землекористуванні) – ключове завдання дистанційного зондування та є важливим для містобудування, екології, сільського господарства, надзвичайних ситуацій тощо. Ручна інтерпретація знімків є надійною, але довготривалою та ресурсоємною. Тому зростає роль та важливість автоматизації: саме інтеграція методів штучного інтелекту (ШІ) з аналітикою ДЗЗ дозволяє суттєво підвищити швидкість і точність виявлення змін місцевості
Keywords: штучний інтелект; дистанційне зондування Землі; моніторинг поверхні Землі