Розвиток народної освіти в Катеринославі на початку ХХ ст.: за матеріалами міських кошторисів - Двуреченська, О. С. (My University, 2009)
Початок ХХ ст. позначився значним пожвавленням політичного життя Російської імперії: активізацією діяльності політичних партій, революцією і проголошенням Маніфесту 1905 р., Першою світовою війною, громадянською війною тощо. Не оминули ці події і Катеринослава. Міська влада змушена була докладати значних зусиль для стабілізації життя Катеринослава та його мешка-нців, результатом чого став помітний економічний та культурний розвиток міс-та. Значна увага приділялася і народній освіті, на розвиток якої впливав ряд чинників. Зокрема, контрреформа 1892 р. збільшила відсоток інтелігенції серед гласних міського самоврядування. Тому питання народної освіти займало не останнє місце під час обговорення на засіданнях міської Думи на початку ХХ ст. перспектив розвитку Катеринослава. Крім того, Катеринослав був одним з найбільших міст Російської імперії, яке динамічно розвивалося, а тому пос-тійно зростала потреба в освічених працівниках різної спеціалізації. На початку ХХ ст. внаслідок економічного розвитку Катеринослава знач-но зменшився міський дефіцит бюджету, що давало Думі можливості збільши-ти фінансування окремих галузей господарства. Певну роль у розвитку освіти відігравав також уряд Російської імперії, який докладав значних зусиль для ро-зширення мережі навчальних закладів та введення обов’язкової початкової за-гальної освіти. Проблему фінансування народної освіти на початку ХХ ст. вже висвітлю-вали у своїх працях провідні дослідники історії Катеринослава, зокрема, краєзна-вець, журналіст і письменник М.П. Чабан під час дослідження біографії випуск-ників Катеринославської класичної гімназії [16]. Аналізуючи роль міської Думи в розвитку Катеринослава, відома дослідниця В.І. Лазебник звертала увагу на фінансову діяльність міського самоврядування Катеринослава [15]. Мета даної ро-боти – простежити динаміку змін у фінансуванні народної освіти міським самов-рядуванням на початку ХХ ст. і визначити фактори, які впливали на ці зміни.
Keywords: народна освіта; розвиток народної освіти Катеринослава; освіта Катеринослава поч. ХХ ст.