Сучасний підхід до освоєння енергетичних ресурсів залишених та некондиційних запасів вугілля - Саїк, П. Б.; Лозинський, В. Г.; Петльований, М. В.; Сай, К. С.; Стрижаков, Є. М. (My University, 2018)
Висвітлені актуальні питання низької ефективності технологій підземного видобутку вугілля з тонких та вельми тонких пластів і проблеми залишених у шахтних полях закритих гірничих підприємств. Встановлено, що виймання вугілля здійснюється здебільшого механізованими комплексами, проте капітальні витрати на модернізацію шахт, собівартість його вилучення та рівень безпеки с сучасних умовах ставлять під сумнів ефективність цих технологій. Виявлено, що стрімке превалювання публікацій протягом 50 років з напрямів газифікації вугілля та газогідратних технологій свідчить про значну зацікавленість та перспективність розвитку даних технологій у контексті сучасного сталого розвитку домінуючих технологій отримання альтернативних джерел енергії. Запропоновано інноваційну технологічну схему конверсії твердого палива, що передбачає комплексне використання отриманих енергетичних та хімічних продуктів при газифікації запасів вугілля на місці їх залягання.

Освещены актуальные вопросы низкой эффективности технологий подземной добычи угля из тонких и весьма тонких пластов и проблемы оставленных за- пасов в шахтных полях закрытых горных предприятий. Установлено, что выемка угля осуществляется в основном механизированными комплексами, однако капитальные затраты на модернизацию шахт, себестоимость его извлечения и уровень безопасности в современных условиях ставят под сомнение эффективность этих технологий. Выявлено, что стремительное превалирование публикаций в течение 50 лет по направлениям газификации угля и газо-гидратных технологий свидетельствует о значительной заинтересованности и перспективности развития данных технологий в контексте современного устойчивого развития доминирующих технологий получения альтернативных источников энергии. Предложено инновационную технологическую схему конверсии твердого топлива, предусматривающую комплексное использование полученных энергетических и химических продуктов при газификации запасов угля на месте их залегания.

The actual issues of low efficiency of underground coal mining technologies from thin and ultra-thin coal seams and problems of residual coal seams in mine fields of closed mining enterprises are highlighted. It has been established that extraction of coal is carried out mostly by mechanized complexes, but the capital costs for mine modernization, cost of its extraction and the level of safety from modern conditions promote additional questions for efficiency of these technologies. It has been revealed that the rapid prevalence of publications over the course of 50 years in the areas of coal gasification and gas-hydrated technologies indicates a significant interest and perspective on the development of these technologies in the context of the modern sustainable development of dominant technologies for obtaining alternative energy sources. The innovative technological scheme of conversion of solid fuel is proposed, which involves the complex use of the obtained energy and chemical products during in-situ coal gasification.
Keywords: запаси вугілля; технології видобутку; підземна газифікація; конверсія твердого палива; технологічна схема; генераторний газ; запасы угля; технологии добычи; подземная газификация; конверсия твердого топлива; технологическая схема; генераторный газ; coal reserves; extraction technologies; underground gasification; solid conversion; flowsheet; generator gas