Вивчення деяких ефективних технологічних схем виконання свердловинних робіт при експлуатації родовищ вуглеводнів - Шевченко, Р. С.; Ігнатов, А. О. (My University, 2023)
Одним з істотних шляхів зменшення кількості спуско-підйомів бурового снаряда (СПО), а, отже, і часу що на них витрачається, є буріння снарядами з так званими знімними грунтоносками, які забезпечують можливість витягання керна по колоні бурильних труб без її розбору та підйому на поверхню. Пропонується до застосування спеціальна схема спорудження свердловин при використанні спеціального породоруйнівного колонкового інструменту. Процес спорудження свердловин різного промислового призначення неодмінно супроводжується утворенням бурового шламу (зруйнована породоруйнівним інструментом гірська порода). Ефективність буріння в складних гірничо-геологічних умовах багато в чому буде залежати від якісної очистки вибою свердловини і самої промивальної рідини від шламу. Цим питанням присвячено велику кількість робіт, в яких основна увага приділяється встановленню необхідної швидкості висхідного потоку, що забезпечує винос частинок вибуренної породи
Keywords: родовище вуглеводню; буровий доліт; буріння свердловини