Динаміка зміни площ антропогенних провалів Криворіжжя за даними супутникових знімків - Головченко, В. І.; Харитонов, В. М. (НТУ ДП, 2023)
Місто Кривий Ріг справедливо називають сталевим серцем України та разом з тим воно отримало статус території з провальним ландшафтом. Після закриття старих підземних виробок залізних руд в межах міста залишалися порожнини, над якими з часом осів ґрунт і утворились провальні воронки. Рудні тіла простягаються ланцюгом з півночі на південь, з падінням на захід. Саме з цього боку міста розташовані провалля. Карти виробок і порожнин для більшості давніх рудників відсутні, тому наявною є не прогнозованість зсувів ґрунтів у місті, що становить одну з кричущих екологічних проблем.
Keywords: провальні воронки; геолого-екологічні вишукування; динаміка зміни площ; Криворіжжя