Вплив важких металів на ростові показники Wall barley (hordeum murinum) та japanese brome (bromus japonicus) - Красовський, С. А.; Ковров, О. С.; Клімкіна, І. І.; Віхе, О.; Хальмаєр, Г. (Видавництво НТУ "ДП", 2022)
Мета: Визначити вплив важких металів на біометричні показники Wall barley (Hordeum murinum) та Japanese brome (Bromus japonicus) з подальшою можливістю використання досліджуваних рослин у якості фіторемедіаторів відвалів відходів вуглевидобування. Методика дослідження полягає у визначенні впливу солей важких металів (Pb, As, Co, Cu, Mn та Zn) із різними концентраціями на ростові показники рослин H.murinum та B.japonicus. Розрахована міграційна здатність солей важких металів у системі субстрат - розчин фільтрату - рослина. Досліджено акумулятивні властивості та транслокаційний фактор для досліджуваних рослин. Для детальної оцінки концентрацій важких металів у пробах та детального мікроелементного аналізу застосовано метод мас-спектрометрії з індуктивно зв’язаною плазмою (ІЗП-МС). Результати дослідження: Встановлено, що досліджуванні рослини, H.murinum та B.japonicus мають адаптивну стійкість до важких металів, обидві рослини здатні до накопичення важких металів у кореневій системі та пагонах, і накопичують дані елементи, що дає змогу розглядати данні рослини у якості «рослин піонерів» з подальшою можливістю фіторемедиації відвалів відходів вуглевидобування.
The influence of heavy metals upon the growth on Wall barley (Hordeum murinum) and Japanese brome (Bromus japonicus)
Keywords: відвал вуглевидобування; важкі метали; «рослини піонери»; міграція важких металів; метод мас-спектрометрії з індуктивно зв’язаною плазмою (ІЗП-МС); фіторемедиація; транслокаційний фактор; coal dump; heavy metals; "pioneer plants"; migration of heavy metals; phytoremediation