Теоретико-методологічні аспекти визначення якості послуг у туристичному бізнесі - Пилипенко Г. М.; Смєсова В. Л.; Безугла Л. С.; Бондаренко Л. А. (НТУ "ДП", 2023)
Результати. На основі аналізу домінуючих у марксистській та неокласичній економічній науці підходів до розуміння сутності поняття «якість» виявлено її розгляд як з точки зору об’єктивних, так і суб’єктивних характеристик. Встановлено відсутність категоріального оформлення даного поняття, яке тлумачиться в сучасній економічній літературі, з одного боку, як сукупність властивостей товару або послуги і як відношення до них самого споживача, з іншого. Акцентовано увагу на необхідності формування інтегрованого підходу до розуміння сутності поняття «якість», в якому було б поєднано об’єктивістський і суб’єктивістський погляди на даний феномен. Results. On the basis of the analysis of the approaches to understanding the essence of the concept of «quality» dominant in Marxist and neoclassical economic science, its consideration from the point of view of both objective and subjective characteristics was revealed. It was established that there is no categorical definition of this concept, which is interpreted in modern economic literature, on the one hand, as a set of properties of a product or service, and on the other – as the attitude of the consumer to them. Attention is focused on the need to develop an integrated approach to understanding the essence of the concept of «quality», which would combine objectivist and subjectivist views on this phenomenon.
Theoretical and methodological aspects of determining the quality of services in the tourist business
Keywords: якість товару; товар і його властивості; споживча вартість; корисність; цінність; методологія марксизму; неокласична методологія; туристична послуга; product quality; product and its properties; consumer value; utility; value; Marxism methodology; neoclassical methodology; tourist service