Способы и средства повышения экологической безопасности массовых взрывов в железорудных карьерах по пылевому фактору - Колесник, В. Е.; Юрченко, А. А.; Литвиненко, А.А.; Павличенко, А. В. (Літограф, 2013)
Проаналізовано основні закономірності розповсюдження пилової хмари після масових вибухів в залізорудних кар’єрах, рівні її екологічної небезпеки та наведено результати розробки екологічно ефективних рішень зі зменшення викидів пилу в атмосферу. Запропоновано метод визначення висоти підйому частинок залізорудного пилу під дією теплових чинників. Розроблено технічні рішення зі зменшення висоти підйому пилової хмари та дальності її розповсюдження, що передбачають оптимізацію параметрів свердловинних зарядів та використання набійки свердловинних зарядів у вигляді гумової пробки з анкерним пристроєм. Удосконалено спосіб знепилювання шляхом зрошування пилової хмари, обґрунтовано необхідні розміри капель та об’єми води. Для транспортування та розбризкування води над пиловою хмарою обґрунтовано використання спеціальним чином обладнаних вертольотів. Впровадження запропонованих технічних рішень підвищує ступінь екологічної небезпеки масових вибухів за пиловим чинником до рівня «безпечний».
Способи і засоби підвищення екологічної безпеки масових вибухів в залізорудних кар’єрах за пиловим чинником
Монографія розрахована на фахівців з екологічної безпеки, а також буде корисною для викладачів, аспірантів та студентів.
Keywords: екологічна безпека; масові вибухи; залізорудні кар'єри; пилова хмара