Вибір системи розробки за показників ведення очисних робіт відповідно до гірничо-геологічних і гірничотехнічних умов - Климинюк, Б. С.; Кузьменко, О. М. (НТУ ДП, 2022)
Доцільною є стовпова система розробки як з погашенням виїмкових штреків за проходом лави, і з їх повторним використанням. Головною її перевагою в умовах шахти є порівняно малі витрати на підтримку виїмкових штреків та можливість забезпечення високих техніко-економічних показників. Пологе залягання дозволяє приймати відпрацювання пласта довгими стовпами по повстанню та падінню (до магістральним виробленням). Внаслідок високого гірського тиску очисні роботи ведуться одинарними лавами. Довжина лави у своїй досягає 175 - 285 м. Відробіток виїмкових стовпів проводиться у шаховому порядку без залишення ціликів та проведенням виїмкових штреків вприсічку, або з повторним використанням виїмкових штреків. Підготовчі роботи випереджають очисні однією стовп. Довжина стовпа 1200 - 3000 м обмежується розмірами шахтного поля за падінням та наявністю біля кордонів шахтного поля ділянок недоцільних до відпрацювання за техніко-економічними показниками. Дана система розробок забезпечує найбільш сприятливі умови порівняно із суцільною системою розробки для комплексної механізації виробничих процесів та концентрації виробництва, оскільки виключає взаємний вплив очисних та підготовчих робіт, забезпечує автономність провітрювання очисного вибою. Мета - визначення раціональних параметрів системи розробки в гірничо- геологічних умовах залягання вугільних пластів Західного Донбасу.
Keywords: гірничо-геологічні умови; гірничотехнічні умови; очисні роботи; вугільний пласт