Утилізація золошлакових відвалів Чернігівської ТЕЦ - Стюрко, К. А.; Младецький, І. К. (My University, 2023)
Золошлакові відходи утворюються при спалюванні твердого палива в топках теплових електростанцій при температурі 1200–1700 °С, являючи собою золу і шлак, які змішуючись пнемотранспортом подаються на золовідвали. На території України нараховується 25 потужних теплоелектростанцій (ТЕС) та значна кількість котелень, теплоцентралей і інших підприємств цієї галузі. Протягом року вони продукують близько 30 млн. т золошлакових відходів, котрі складають для країни значну екологічну проблему, у світі щорічно утворюється близько 700 млн. т золошлакових відходів.
Keywords: золошлакові відходи; Чернігівська теплоелектроцентраль; мінеральна сировина