Обгрунтування параметрів кріплення підготовчих виробок з урахуванням тріщинуватості порід в умовах шахти «Степова» ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» - Воронцов, Артем Вадимович (My University, 2023)
Об'єкт розробки: кріплення гірничих виробок пройдених у тріщинуватому породному масиві при повторному їх використанні. Мета магістерської роботи: визначення оптимальних параметрів кріплення виробок з урахуванням впливу систем тріщин при зміні напружено-деформованого стану породного масиву. Вступ містить актуальність роботи, визначену мету, задачі і методи досліджень. У першому розділі виконаний аналіз стану проблеми, надані загальні відомості про підприємство, для умов якого виконувалася кваліфікаційна робота, визначено шляхи її науково-практичного вирішення, проведено аналіз застосування математичного моделювання в задачах геомеханіки. У другому розділі розглянуті особливості впливу різних структурних характеристик вуглевмісного гірського масиву, а також його тріщінуватість на параметри вибору конфігурації кріплення виїмкового штреку. У розділі «Охорона праці» визначено способи забезпечення безаварійності праці шахтарів і представлені заходи по протипожежному захисту. Висновок містить практичне значення та результати дослідження кваліфікаційної роботи
Keywords: ПОРОДНИЙ МАСИВ, ТРІЩИНУВАТІСТЬ, ВИЇМКОВА ВИРОБКА, ОЧИСНИЙ ВИБІЙ, ТЕХНОЛОГІЯ КРІПЛЕННЯ ВИРОБКИ, ЕПЮРА, ОХОРОНА ПРАЦІ