Сучасні підходи до прогнозування якості повітря за допомогою машинного навчання - Ломазов П.К. (НТУ "ДП", 2025)
Сучасні методи прогнозування базуються на аналізі даних та алгоритмах машинного навчання, зокрема Random Forest і LSTM. Вони враховують зв’язок між джерелами забруднення, атмосферними умовами та їхньою динамікою. Аналіз температури, вологості та вітру дозволяє прогнозувати рівень забруднення з високою точністю, що важливо для екологічного моніторингу та попередження населення. Для ефективного прогнозування якості повітря необхідний збір точних та різноманітних даних. Головними джерелами інформації є: Станції моніторингу – стаціонарні та мобільні екологічні пости, оснащені сенсорами для вимірювання концентрацій NO 2 , CO, SO 2 , O 3 PM10 та PM2.5. Вони надають локальні, високоточні дані, проте їхня кількість обмежена, що ускладнює створення повної картини забруднення.
Keywords: якість повітря; станції моніторингу; супутникові знімки