Інноваційні підходи до забезпечення сталого та безпечного повітряного середовища в промисловості - Ган О. В.; Новохатько Р. О. (НТУ "ДП", 2025)
Доведена перспектива використання комбінованих фільтраційних систем на ділянках з високим рівнем забруднення повітря хімічної промисловості. В умовах підвищених вимог до очищення повітря від оксидів азоту (NOₓ) бенз(а)пірену, формальдегіду, пестицидів та мілкодисперсного пилу рекомендовано застосувати технологію трирівневої фільтраційної очистки, ефективність якої показала 99,6 %. Головним показником було 100% очищення повітря від забруднюючих речовин 1 та 2 класів небезпеки, які в сою чергу можуть спричиняти серйозні захворювання органів дихання та інші професійні захворювання у працівників. The prospects for using combined filtration systems in areas with high levels of air pollution at chemical industry enterprises have been proven. In conditions of increased requirements for air purification from nitrogen oxides (NOₓ), benz(a)pyrene, formaldehyde, pesticides and fine dust, it is recommended to use a three-stage filtration technology, the efficiency of which was 99.6%. The main indicator was 100% air purification from pollutants of hazard classes 1 and 2, which in turn can cause serious respiratory diseases and other occupational diseases in workers.
Innovative approaches to ensuring a sustainable and safe air environment in industrial ecosystems
Keywords: пестициди; забруднення повітря; фільтри очищення; гранично допустимі концентрації; санітарно-гігієнічні норми; стале середовище; екологічна безпека.; pesticides; air pollution; cleaning filters; maximum permissible concentrations; sanitary and hygienic standards; sustainable environment