Дмухівський, МирославМирославДмухівський2023-01-052023-01-052022Дмухівський М. І. Автоматизація процесу керування виробництвом яблучного соку : кв. роб. … бакалавра зі спец. 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» / Дмухівський Мирослав Ігорович. – Д.: НТУ «ДП», 2022. – 96 с.http://ir.nmu.org.ua/handle/123456789/161970Об'єкт розробки – система автоматичного керування процесом виробництвом яблучного соку. Об'єкт дослідження – пастеризатор яблучного соку типу TG˗UHT. Предмет дослідження – здійснити структурну і параметричну ідентифікацію та визначити математичну модель об'єкта. Підсистема керування має підтримувати задану температуру пастеризованого яблучного соку в межах діапазону температур 90...110 °С завдяки регулюючим можливостям витратам перегрітої пари. Тиск перегрітої пари може змінюватись в межах 1,45…4,7 кг/см2 а в витрати перегрітої пари можуть змінюватись в межах 0,9…1,7 кг/с. Тиск соку на виході з пастеризатора 5,5…6,5 кг/см2. Номінальні значення параметрів пастеризації яблучного соку залежить від поточних технологічних параметрів розливу яблучного соку. Джерелом перегрітої пари є парогенератор, який входить до складу базового технологічного обладнання. Парогенератор має автоматичну підсистему керування. З метою побудови підсистеми керування за обраним каналом керування, було проведено активний експеримент для визначення параметрів передавальної функції об’єкту керування – пастеризатору TG˗UHT. Для цього було обрано один із головних каналів - «витрати перегрітої пари → температура пастеризованого соку». Виходячи з отриманих результатів можливо зробити висновок, що модель відповідає об’єкту керування, та може бути використана для подальшої розробки підсистеми керування. Подальше вдосконалення моделі можливе у рамках більш детального аналізу впливів збурення, та модифікації програмного коду з метою підвищення швидкодії. Отримана модель може бути використана для розробки програмного забезпечення підсистеми керування.ukСІК, ПАСТЕРИЗАТОР, ВИТРАТИ ПЕРЕГРІТОЇ ПАРИ, ТЕМПЕРАТУРА, ДАТЧИК, ЗАСУВКА, СИНТЕЗ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ, ІМІТАЦІЙНА МОДЕЛЬАвтоматизація процесу керування виробництвом яблучного сокуOther681.5:004.94