Концепція застосування сучасних геодезичних методів при проєктуванні та спорудженні перетинів магістральних трубопроводів із залізничними коліями - Заболотна Ю. О.; Азюковський О. О.; Расцвєтаєв В. О.; Кучин О. С.; Бабенко М. В. (НТУ "ДП", 2025)
Сучасні геодезичні методи знімання підвищують точність вимірювань до 1–2 см (проти 5–10 см традиційних) і скорочують тривалість польових робіт із 5–7 до 1–2 діб залежно від площі. Вибір методики залежить від багатьох факторів: потрібної точності, рельєфу, погодних умов, щільної забудови, природних перешкод, блокування сигналів GNSS і доступності місця. Безтраншейне прокладання трубопроводів ефективно використовує цифровемоделювання рельєфу, що знижує проєктні ризики, витрати та екологічний вплив. Modern geodetic surveying methods increase the accuracy of measurements to 1–2 cm (versus 5-10 cm of traditional ones) and reduce the duration of field work from 5–7 to 1–2 days depending on the area. The choice of methodology depends on many factors: the required accuracy, terrain, weather conditions, dense development, natural interference, blocking of GNSS signals and site availability. Trenchless pipeline laying effectively uses digital terrain modeling, which reduces project risks, costs and environmental impact.
The concept of application modern geodetic methods in designing and constructing crossings main pipelines with railway trails
Keywords: сучасні геодезичні методи; GNSS; LiDAR; ГІС; БПЛА; трубопровід; залізниця; безтраншейні технології; цифрова модель; інфраструктура; точне проєктування.; modern geodetic methods; GIS; UAVs; pipeline; railway; trenchless technologies; digital model; infrastructure; precision design.