Суперечність між інстинктом і мораллю як еволюційна діалектика - Ляшко С. В. (НТУ "ДП", 2025)
Інстинкт як вроджена складна поведінка деколи вступає у конфлікт з нашими моральними нормами – чому так відбувається? Чи значить це, що у нас неправильна мораль, як про те казали Фройд і Ніцше, або ж що ми боремося через високі настанови зі своїм тваринячим і матеріальним, як сказано в Талмуді і у гностиків? Наше нагальне завдання внести більше світла в цю проблему. Почнемо з фактів. Так, еволюційна психологія чітко показує, що, наприклад, представники Темної тріади заслуговують більшу увагу жінок, навіть якщо це закінчується погано; що люди здатні перекладати відповідальність на авторитетів, коли їм наказують вчиняти злочини й вони їх чинять, як це систематично трапляється у війнах. Цілком зрозуміло також, що так звана інфантильна, дитяча поведінка передбачає ірраціональну злопам’ятність, миттєву та недалекоглядну підступність, егоцентризм, вибуховість, нагальність без попереднього роздуму загалом.
Keywords: еволюційна діалектика; еволюційна психологія; діалектика моралі