Обгрунтування максимально припустимої похибки випробування технології збагачення корисних копалин - Гвоздецький, Владислав Сергійович (My University, 2020)
Випробування технологічних процесів та контроль їх параметрів є осно-вою стабілізації якісних показників концентрату, а також дає підставу отримати як наймога більше його кількості. Якість концентрату обмежується знизу за домовленістю із замовником, допустимі відхилення регламентуються стандартами на вимірювання. Але для регулювання процесом немає необхідності вести точне вимірювання. Між точним і приблизним вимірюванням немає чіткої межи, але точне вимірювання значно коштовніше приблизного. Таким чином потрібно визначити межу між точним і приблизним вимірами. Мірою точності є відношення середнього значення до середнього ква-дратичного відхилення вимірів, а точність вимірів повинна бути вище точ-ності величини, що вимірюється. Таким чином, треба порівнювати показ-ники точності процесу і вимірювання. Отже потрібно визначитися з точніс-тю технологічних процесів Відомо, що технологічний процес є фільтром для високочастотних складових дисперсії, випадкового процесу, тому для визначення її потріб-но розглянути перетворення спектру дисперсії вхідного процесу у спектр вихідного, і по спектру останнього визначити дисперсію вимірюваної ве-личини. Для цього складається математична детермінована модель техно-логічного процесу, яка уключає динамічні параметри технології, а також дає змогу оцінити чутливість процесів до зміни режимних параметрів і параметрів збагачувальних показників корисної копалини. На підставі цих величин нами визначено співвідношення між потрібною точністю ви-мірювання технологічних показників процесів збагачення корисних копалин. Що є рішеннями наукової задачі. Ключові слова: точність вимірювання, точність технологічного процесу, математичне сподівання, дисперсія, спектр дисперсії, передавальна функ-ція, частотна характеристика.
Substantiation of the maximum permissible error in testing the technology of mineral processing
Keywords: кафедра технологічного інжинірингу переробки матеріалів; кваліфікаційна робота магістра 2020