Моделювання техногенного забруднення земель м. Дніпро - Антоненкова, А. В.; Ішутіна, Г. С. (НТУ ДП, 2021)
Останнім часом стрімко зросла кількість техногенно-забруднених земель (ТЗЗ), що є проблемою сучасності як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі, оскільки ці землі неможливо використовувати без відновлення. Одним з перших нормативно-правових актів, де вперше зустрілося поняття ТЗЗ був Указ Президента України «Про Основні напрями земельної реформи в Україні на 2001 – 2005 роки». У статті 169 Земельного кодексу України наведене поняття техногенно забруднених земель: «До техногенно забруднених земель відносяться землі радіаційно небезпечні та радіоактивно забруднені, землі, забруднені важкими металами, іншими хімічними елементами тощо». У главі 27 ЗКУ – інформація щодо використанню ТЗЗ. Внаслідок потрапляння у ґрунти різних забруднюючих речовин, відбувається їх накопичення та утворення токсичних сполучень, важких металів, процес природного самоочищення ґрунтів досить тривалий та може займати десятки років.
Keywords: забруднення земель; екологія