Теоретико-методологічні засади організації надання поліцейських послуг у сфері забезпечення публічної безпеки - Кучеровський, Олександр Олександрович; Kucherovskyi, O.O. (НТУ ДП, 2024)
Дисертація присвячена детальному вивченню теоретико- методологічних засад організації надання поліцейських послуг у сфері забезпечення публічної безпеки. У її межах проводиться аналіз існуючих концепцій та підходів до функціонування поліцейських органів, з акцентом на те, як ці органи здатні ефективно виконувати свої обов’язки в умовах динамічних суспільних змін. Дисертація присвячена комплексному дослідженню теоретико-методологічних засад організації надання поліцейських послуг у сфері забезпечення публічної безпеки. У цій роботі особлива увага приділяється саме аспекту надання послуг, підкреслюючи, що поліція виступає не лише органом примусу, але й надавачем критично важливих соціальних послуг для підтримання порядку та довіри в суспільстві. У сучасному суспільстві, що характеризується багатовекторними змінами, роль поліції як надавача послуг набуває нових вимірів. Поліцейські послуги більше не обмежуються лише реактивними діями у відповідь на правопорушення. Вони включають широкий спектр профілактичних, освітніх та інформаційних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки та добробуту громадян. Зокрема, розвиток концепції community policing передбачає тісну взаємодію поліції з громадою для спільного вирішення проблем безпеки. Дисертація акцентує увагу на необхідності удосконалення методів надання поліцейських послуг шляхом впровадження інноваційних технологій, таких як цифрові платформи для комунікації з громадянами, системи інтелектуального моніторингу та аналітики даних. Це дозволяє поліції більш ефективно прогнозувати та попереджувати потенційні загрози, підвищувати оперативність реагування та підвищувати задоволеність громадян якістю отриманих послуг. У дисертації акцентується питання стандартизації і регулювання якості поліцейських послуг, підкреслюючи важливість розробки критеріїв оцінки ефективності та підзвітності поліцейської діяльності. Завдяки впровадженню міжнародних стандартів та адаптації кращих практик, українські правоохоронні органи можуть покращити якість надання послуг, забезпечуючи тим самим довіру та підтримку з боку суспільства. У дисертації досліджується важлива роль поліцейських послуг в системі публічної безпеки, з акцентом на управлінські аспекти, які сприяють її ефективності та результативності, що базується на досвіді Сполученого Королівства (СК). Дослідження детерміновано визначенням публічної безпеки та головних характеристик моделі активного впливу, яку займають поліцейські служби в цій системі. Особливу увагу приділено визначенню правових рамок, що регулюють діяльність поліції, підкреслюючи необхідність дотримання національного законодавства та міжнародних стандартів прав людини, вказується на важливість міцної правової основи для визначення меж повноважень поліції і запобігання зловживанням. Стаття акцентує увагу на організаційній структурі системи надання поліцейських послуг, та їх особливостям у Сполученому Королівстві. Охарактеризовано сутність поняття ефективність поліцейських послуг, яка значною мірою значною мірою залежить від оптимізованої організаційної структури. Досліджуються ієрархічні зв’язки управління, реагування та децентралізації, робиться наголос на гнучких, але чітких організаційних моделях, які дозволяють швидко приймати рішення та ефективно розподіляти ресурси для надання послуг. Аналізуються операційні аспекти надання поліцейських послуг, такі як патрулювання, час реагування на звернення громадян, технологічна інтеграція. Наводяться приклади впровадження механізмів управління публічною безпекою, прогнозного поліціювання та оперативною розвідувальної діяльності поліції, демонструючи їх вплив на зниження рівня злочинності та підвищення довіри громадськості. Визначаються поширені управлінські проблеми в наданні поліцейських послуг, такі як обмеженість ресурсів, корупція та бюрократична інерція. Рекомендуються практичні рішення, включаючи стратегічне лідерство, постійне навчання та етичний нагляд. Обговорюється актуальність сучасних технологій для підвищення ефективності поліцейських послуг. Від нагрудних камер до аналітики даних, стаття окреслює, як технології можуть підтримувати збір доказів, прозорість та прийняття обґрунтованих рішень у поліціюванні. Підкреслено значення багатовимірного підходу, що включає встановлення правових рамок, оптимізацію організаційної структури, впровадження сучасних операційних і технологічних стратегій та активну взаємодію з громадою. Вказано, що поєднання цих складників забезпечить формування ефективного, прозорого і підзвітного надання поліцейських послуг, яке відповідає потребам і очікуванням суспільства. Проаналізовано сучасні тенденції формування і змістовного наповнення інституту поліцейської діяльності і систематизації сучасних нормативних визначень. Ідентифіковано основні інституційні виклики в системі публічної безпеки, та в системі поліцейської діяльності. Проведене дослідження також зачіпає питання про активізацію взаємодії поліції з громадськістю, підвищення рівня прозорості та підзвітності діяльності поліцейських служб. У роботі підкреслюється, що сучасна поліція повинна не тільки реагувати на правопорушення, але й бути частиною превентивних стратегій, спрямованих на попередження кримінальних інцидентів, розвиток партнерських відносин з населенням та інститутами громадянського суспільства.

he dissertation is devoted to a detailed study of the theoretical and methodological foundations of the organization of police services in the field of public security. It analyzes the existing concepts and approaches to the functioning of police agencies, with an emphasis on how these agencies are able to effectively perform their duties in the context of dynamic social change. The dissertation is devoted to a comprehensive study of the theoretical and methodological foundations of the organization of police services in the field of public security. This work pays special attention to the aspect of service provision, emphasizing that the police is not only a coercive body, but also a provider of critical social services to maintain order and trust in society. In today’s society, characterized by multi-vector changes, the role of the police as a service provider is taking on new dimensions. Police services are no longer limited to reactive actions in response to offenses. They include a wide range of preventive, educational and informational activities aimed at ensuring the safety and well-being of citizens. In particular, the development of the concept of community policing involves close interaction between the police and the community to jointly address security issues. The thesis emphasizes the need to improve the methods of providing police services through the introduction of innovative technologies, such as digital platforms for communication with citizens, intelligent monitoring systems and data analytics. This allows the police to more effectively predict and prevent potential threats, improve response time, and increase citizen satisfaction with the quality of services received. The thesis focuses on the issue of standardization and regulation of the quality of police services, emphasizing the importance of developing criteria for assessing the effectiveness and accountability of police activities. By adopting international standards and adapting best practices, Ukrainian law enforcement agencies can improve the quality of service delivery, thereby ensuring public trust and support. The thesis explores the important role of police services in the public safety system, with a focus on the managerial aspects that contribute to its efficiency and effectiveness, based on the experience of the United Kingdom (UK). The study is conditioned by the definition of public security and the main characteristics of the active influence model occupied by police services in this system. Particular attention is paid to defining the legal framework governing police activities, emphasizing the need to comply with national legislation and international human rights standards, and the importance of a strong legal framework to define the limits of police powers and prevent abuse. The article focuses on the organizational structure of the police service delivery system and its specifics in the United Kingdom. The author characterizes the essence of the concept of efficiency of police services, which largely depends on an optimized organizational structure. The hierarchical relationships of management, response and decentralization are explored, with an emphasis on flexible but clear organizational models that allow for quick decision-making and efficient allocation of resources for service delivery. Operational aspects of police service delivery are analyzed, such as patrolling, response time to citizen calls, and technological integration. Examples of the implementation of public safety management mechanisms, predictive policing and operational police intelligence are provided, demonstrating their impact on reducing crime and increasing public confidence. Common management challenges in the provision of police services, such as limited resources, corruption and bureaucratic inertia, are identified. Practical solutions are recommended, including strategic leadership, continuous training, and ethical oversight. The relevance of modern technologies to improve the efficiency of police services is discussed. From body- worn cameras to data analytics, the article outlines how technology can support evidence gathering, transparency and informed decision-making in policing. It emphasizes the importance of a multidimensional approach, including establishing a legal framework, optimizing organizational structure, implementing modern operational and technological strategies, and actively engaging with the community. It is indicated that the combination of these components will ensure the formation of effective, transparent and accountable police services that meet the needs and expectations of society. The author analyzes the current trends in the formation and content of the institution of police activity and systematization of modern regulatory definitions. The main institutional challenges in the public security system and in the system of police activity are identified. The study also raises the issue of intensifying police interaction with the public, increasing the level of transparency and accountability of police services. The paper emphasizes that modern police should not only respond to offenses, but also be part of preventive strategies aimed at preventing criminal incidents, developing partnerships with the public and civil society institutions.
Theoretical and methodological foundations of organisation of police services provision in the field of public security
Keywords: public order; trust; foreign experience; corruption; police services; policing; law enforcement agencies; public security; public order; public services; risk-oriented management; service activities; territorial level; громадський порядок; довіра; зарубіжний досвід; корупція; поліцейські послуги; поліціювання; правоохоронні органи; публічна безпека; публічний порядок; публічні послуги; ризик-орієнтоване управління; службова діяльність; територіальний рівень