Обґрунтування застосування фрезерних комбайнів на кар’єрах із видобутку нерудних корисних копалин - Собко, Б. Ю.; Чебанов, М. О.; Армановський, О. Ю.; Крячек, В. П. (My University, 2024)
Наукова новизна полягає у обґрунтуванні раціональних технологічних схем розробки нерудних корисних копалин з застосуванням фрезерних комбайнів, встановленні залежностей зміни продуктивності фрезерного комбайна від довжини фронту гірничих робіт. Практичне значення. Результати досліджень дозволили обґрунтувати для умов Нігинсько-Вербецького родовища вапняків пошарову технологію видобутку корисної копалини з застосуванням фрезерних комбайнів в якості виймально-навантажувального гірничого обладнання, що дозволяє підвищити ефективність гірничих робіт, зменшити собівартість та підвищити безпеку видобутку вапняків.

Originality. The scientific novelty of this research lies in the justification of rational technological schemes for developing non-metallic minerals utilizing milling combines and in establishing dependencies between changes in milling combine productivity and the length of the mining front. Practical implementation. The findings of this study support the implementation of layered mining technology with milling combines as the primary extraction and loading equipment in the NiginskyVerbetsky limestone deposit. This approach enhances mining operation efficiency, reduces costs, and improves the safety of limestone extraction.
Justification of the use of milling combines at quarries for the extraction of non-metallic minerals
Keywords: родовища твердих нерудних корисних копалин; кар’єр; технологічна схема гірничих робіт; гірничотранспортне обладнання; фрезерні комбайни; solid non-metallic mineral deposits; quarry; technological mining operation schemes; mining equipment; milling combines