Особливості практичного застосування базових систем матеріального стимулювання - Трифонова, О. В.; Олійник, С. П. (НГУ, 2012)
Отже, у результаті дослідження наукових праць та з урахуванням постулатів теорії активних систем, теорії управління організаційними системами в межах сучасної економічної проблематики, можна зробити висновок, що цільовою функцією працівника підприємства є максимізація різниці між отриманою винагородою та затраченими на роботу зусиллями, відповідно будь-яка стимулююча виплата з боку роботодавця має містити компенсаційну складову (яка покриває витрачені зусилля і виконує відтворювальну функцію заробітної плати) та мотиваційну складову (яка відіграє роль заохочення та здійснює стимулюючу функцію). Таким чином, усі існуючі системи матеріального стимулювання являють собою унікальні поєднання компенсаційних та заохочувальних виплат, які нашаровуються на базові моделі систем стимулювання.
Keywords: матеріальне стимулювання; материальное стимулирование; практичне застосування; практическое применение; базова система; базовая система; квазікомпенсаторна модель; квазикомпенсаторная модель