Дослідження та синтез системи автоматичного керування комплексним барабаним сепаратором - Рибалко, О.Д. (НТУ “Дніпровська політехніка”, 2023)
Об'єкт дослідження: система автоматичного керування комплексним барабаним сепаратором. Предмет дослідження: методи, моделі та інформаційне забезпечення автоматизації процесу керування комплексним барабаним сепаратором. Мета: підвищення якості процесу керування комплексним барабаним сепаратором, шляхом визначення межи запасу стійкості при впливі збурення на вихідний параметр об’єкта керування. На основі передавальної характеристики роботи комплексного барабаного сепаратора по каналу подача / витрата зерна (Q) на вході – ступень очищення / чистота зерна (Ψк) на виході, було розроблено та досліджено модель системи керування, визначено структуру та параметри регулятора, оцінено роботу системи згідно з висунутими критеріями, визначено допустиму межу зміни коефіцієнту «к» при впливі збурення на вихідний параметр системи керування. Використовуючи розроблену безперервну модель системи керування розроблена цифрова модель системи керування. У середовищі MatlabR2013b розроблені програмні модулі, які реалізують об’єкт керування та регулятор системи керування. На базі програмних модулів розроблено програмне забезпечення системи керування комплексним барабаним сепаратором для програмованого логічного контролера VIPA, у середовищі Zenon розроблено людино машинний інтерфейс користувача для SCADA системи, виконано симуляцію розробленого програмного забезпечення. У економічному розділі визначені капітальні та експлуатаційні витрати, а також виконано розрахунок економічної ефективності впровадження системи. У розділі охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях розроблено інженерно-технічні заходи з охорони праці, розроблено заходи з безпеки у надзвичайних ситуаціях.
Keywords: СИСТЕМА КЕРУВАННЯ, ОЧИЩЕННЯ ЗЕРНА, СЕПАРАТОР, СИНТЕЗ, РЕГУЛЯТОР, ЕКСПЕРИМЕНТ, ЛЮДИНО-МАШИННИЙ ІНТЕРФЕЙС