Кластерний механізм як дієвий інструмент підвищення економічної ефективності розвитку депресивних регіонів - Папіж, Ю. С. (Видавництво НГУ, 2013)
У розвинутих економіках для стимулювання розвитку економіки регіонів широко використовується кластерний механізм. Слід зазначити, що на відміну, від наукового методу кластеризації, який дозволяє згрупувати певні об’єкти, наприклад, регіони, за обраною ознакою, кластерний механізм передбачає розробку теоретико-методологічних засад формування, функціонування та ліквідації кластерів, як комплексних територіально-виробничих утворень. Проблема обґрунтування концептуальних засад розробки кластерних механізмів для стимулювання розвитку депресивних територій має особливу актуальність для України, оскільки, на відміну від ЄС, у нашій державі відсутні спеціальні законодавчі документи, які регулюють питання утворення, діяльності та ліквідації кластерів.
Keywords: розвинута економіка; кластерні механізми; стимулювання розвитку економіки; сталий регіональний розвиток