Вплив шахтних вод на геологічне середовище вуглевидобувних регіонів - Вергельська, В. В.; Верховцев, В. Г. (My University, 2023)
Реорганізація підприємств вугільної галузі перш за все передбачає ліквідацію (консервацію) шахт та регламентується положеннями Енергетичної стратегії України на період до 2035 р. У зв’язку із закриттям шахт «мокрою консервацією» актуальним залишається питання гідрогеології суміжних діючих та закритих вуглевидобувних підприємств. У результаті комплексу робіт під час закриття «мокрою консервацією» вугільних шахт актуальними є питання підйому рівня підземних вод вище ретроспективних, погіршення якості підземних та поверхневих вод, оскільки до їх складу додаються шахтні води. Дослідження якісних характеристик шахтних вод на різних стратиграфічних та гіпсометричних рівнях важливі для вирішення питання виведення шахтних вод на денну поверхню чи формування відстійників у гірничих виробках.
Keywords: шахтні води; консервація шахт; Красноармійський вуглепромисловий район