Гідрогеологічні умови території берегового водозабору в межах надзаплавної тераси р. Дніпро та оцінка впливу його експлуатації на часові зміни гідрогеохімічного режиму підземних вод господарсько-питного водозабору м. Енергодар - Кнюх, Веніамін Леонідович (My University, 2022)
Об’єктом досліджень в кваліфікаційній роботі є гідрогеологічні процеси на ділянці берегового водозабору в межах надзаплавної тераси р. Дніпро у зв`язку з оцінкою впливу його експлуатації на часові зміни гідрогеохімічного режиму підземних вод. Мета досліджень полягає в обґрунтуванні параметрів роботи господарсько-питного водозабору, що забезпечують необхідні показники якості питної води при збереженні його продуктивності. В кваліфікаційній роботі надана характеристика фізико-географічних та геолого-гідрогеологічних умов досліджуваної території, проведений аналіз режиму експлуатації водозабірних свердловин та виконаний аналіз гідродинамічного та гідрогеохімічного режимів підземних вод в умовах роботи водозабору, обґрунтовані гідродинамічно раціональної схеми реконструкції водозабору господарсько-питного призначення. За результатами виконаних розрахунків для умов водозабору господарсько-питного водопостачання м. Енергодар визначена доцільною реалізація варіанту реконструкції, що передбачає перенесення частини водовідбору в акваторію Каховського водосховища за рахунок створення намивної ділянки і розташування на ній водозабірних свердловин.
Keywords: ГЕОЛОГІЧНА БУДОВА ТА ГІДРОГЕОЛОГІЧНІ УМОВИ, РЕЖИМ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ВОДОЗАБІРНИХ СВЕРДЛОВИН, АНАЛІЗ ГІДРОДИНАМІЧНОГО ТА ГІДРОГЕОХІМІЧНОГО РЕЖИМІВ, ОБҐРУНТУВАННЯ ГІДРОДИНАМІЧНО РАЦІОНАЛЬНОЇ СХЕМИ РЕКОНСТРУКЦІЇ ВОДОЗАБОРУ