Системний аналіз і моделювання множинної лінійної регресії для оцінювання впливу макроекономічних факторів на малі та середні підприємства - Бабич, Богдан (НТУ «ДП», 2023)
Об’єкт дослідження: статистичні дані макроекономічних показників України за період з 2012 по 2023 роки.

Предмет дослідження: модель множинної лінійної регресії для аналізу макроекономічних показників.

Наукові результати та новизна: створення моделі регресії для макроекономічних показників задля оцінки впливу обраних факторів на малі та середні підприємства.

Економічна ефективність: очікується позитивною завдяки розробці програми, що дозволяє автоматизувати процес вибору найкращої моделі множинної лінійної регресії для макроекономічних показників.

Практична цінність роботи полягає у створенні моделі множинної лінійної регресії, яка дозволить визначити зв’язок макроекономічних показників та їх вплив на малий та середній бізнес України.
В інформаційно-аналітичному розділі наведено основні поняття регресії та регресійної моделі, опис та критерії класифікації підприємств в Україні, опис та статистичні дані макроекономічних показників, наведено системний аналіз об’єкту дослідження. У спеціальному розділі виконано розробку моделі множинної лінійної регресії, знайдено її коефіцієнти, проведено аналіз зв’язку обраних макроекономічних показників.
Keywords: СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ; МОДЕЛЮВАННЯ; регресія