Методи моделювання енергосистеми України - Ярошенко Я.В. (НТУ "ДП", 2024)
З огляду на природну стохастичність потужності генерації вітрових та сонячних електростанцій, а також імовірнісний характер аварійних збоїв елементів енергосистеми, виникає потреба в додаткових рішеннях для забезпечення її стабільного балансу. Одним із таких рішень є впровадження нових режимів диспетчеризації для агрегатів, що забезпечують резервування та накопичення електроенергії. У разі недостатності цих заходів може виникнути потреба в залученні додаткових, більш маневрених систем накопичення та резервної генерації, таких як великі мережеві накопичувачі. Для ефективного використання великих мережевих накопичувачів виробники змушені інтегрувати необхідну кількість менших одиниць у єдину систему накопичення. У свою чергу, регіональний розподіл накопичувачів великої потужності визначається урахуванням технологічних особливостей побудови ОЕС. Забезпечення стабільності та надійності енергосистеми в умовах значної частки відновлюваних джерел енергії вимагає застосування сучасних математичних моделей для прогнозування та управління потужностями.
Keywords: енергосистеми України; моделювання; стохастичне програмування; методи Монте-Карло