Соціологічне та біологічне коріння расизму - Волошко, Анастасія (My University, 2022)
В ході дослідження було встановлено, що значну загрозу сучасного світу становлять ксенофобія, націоналізм, сепаратизм, екстремізм. Засновані на негативних явищах, що відбуваються в суспільстві, дані явища, завжди знаходили ґрунт для розвитку. Особливою і основною групою ризику є молодь в силу свого психоемоційного стану, особливостей сприйняття світу, оточуючих, яскраво виражена потреба самореалізуватися. На жаль, в сучасному світі мають місце практично узаконені на території окремих держав профашистські організації, що не дозволяє вести ефективну, успішну боротьбу з проявом ксенофобії та шовінізму консолідовано на міжнародному рівні. Було резюмовано, що відмінності, нерівне ставлення, обмеження і переваги, які ґрунтувалися на ознаках раси, кольору шкіри, родового, майнового, статусного, національного чи етичного походження, існували завжди. Ступінь та характер дискримінаційних обмежень залежали від певного історичного періоду та особливостей регіону. Невтручання в ці процеси з боку держави та потурання чи законодавча підтримка проявів расизму і ксенофобії, які відбувалися в суспільстві, неминуче приводили до тяжких наслідків. В культурному баченні расизму домінують дві моделі: європейська та американська. Обидві ґрунтуються фактично на проблематиці колонізації та експансії, міграції й депортації й історично обумовлюються ще з XVI століття. Було продемонстровано, що значення природного та соціально-біологічного чинників расизм як суспільне явище та соціальний феномен особливо акцентується в усіх відомих на тепер культурах, у тому числі й далекого минулого й Стародавнього світу. Особливістю сучасного етапу розвитку є те, що в якості основного знаряддя вивчення та концептуалізації психологічних й соціально-біологічних атрибутів і аспектів природних витоків расизму слугує наука й передусім широкий комплекс різнопланових й методологічно різнорідних психологічних досліджень, які як правило значно виходять за межі суто історичної ретроспективи. Зазначено, що Расизм в актуальних реаліях нерозривно пов’язаний з проблемами нігілізму та мультикультуризму. Проблема нігілізму зараз досить гостро постає в світі, бо ж відмова від культурних традицій свого народу, заперечення правил, законів, канонів у різноманітних галузях людської діяльності є тим пріоритетним напрямом, який заполоняє світогляд сучасної людини.
Keywords: Соціологічне та біологічне коріння расизму, Расизм, біологія