Формування медіаграмотності публічного службовця як критичної компетентності в умовах інформаційної агресії - Дрешпак, В. М. (ДРІДУ НАДУ, 2018)
Діяльність публічних службовців в сучасній Україні обтяжена серед іншого й тим, що відбувається вона в надзвичайно агресивному інформаційному просторі. Джерела цієї агресії є як власне українськими, так і зовнішніми. Мета таких агресивних впливів достатньо різноспрямована: дестабілізація чи навіть руйнування системи управління державою, отримання політичної переваги та влади, підтримання загальної атмосфери соціальної тривоги тощо. З урахуванням загроз такого типу Доктрина інформаційної безпеки України серед інших завдань передбачає: підвищення медіаграмотності суспільства, сприяння підготовці професійних кадрів для медіа-сфери з високим рівнем компетентності; розвиток механізмів взаємодії держави та інститутів громадянського суспільства щодо протидії інформаційній агресії проти України; боротьбу з дезінформацією та деструктивною пропагандою з боку Російської Федерації; посилення спроможностей сектору безпеки і оборони щодо протидії спеціальним інформаційним операціям, спрямованим на зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності, підрив обороноздатності України, деморалізацію особового складу Збройних Сил України та інших військових формувань, загострення суспільно-політичної ситуації.
Keywords: діяльність публічних службовців; єдиний інформаційний простір; Доктрина інформаційної безпеки України; медіаграмотність публічного службовця