Удосконалення мультисервісної мережі зв’язку з щільним хвилевим мультиплексуванням - Стрижак, М. Г. (My University, 2019)
Об'єкт дослідження: базова технологія в мультисервісній мережі. Мета роботи: збільшення пропускної спроможності мультисервісної мережі на основі технології DWDM за рахунок вдосконалення структурної схеми оптичної абонентської лінії зв’язку. Методи дослідження: теорія систем та мереж масового обслуговування, аналітичний метод дослідження. В першому розділі проведено аналіз та порівняння технологій спектрального ущільнення каналів, зокрема технології мультиплексування каналів по довжині хвилі та щільного хвильового мультиплексування. В спеціальній частині запропоновано технічне рішення для усунення проблеми постійно зростаючого браку смуги частот в оптичних лініях зв’язку. Проведено розробку структурної схеми абонентського пристрою оптичної абонентської лінії зв’язку. Показана перевага запропонованого пристрою перед вже існуючими пристроями. В економічній частині проведений розрахунок витрат на введення та налаштування вдосконаленої лінії зв’язку та розрахунки витрат на ремонт ліній зв’язку. Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що зменшена смуга оптичних довжин хвиль, що займає одна лінія. Розроблений пристрій збільшує пропускну спроможність цифрових багатоканальних систем передачі, призначених для роботи в мультисервісних мережах
Keywords: ХВИЛЕВЕ МУЛЬТИПЛЕКСУВАННЯ; МЕРЕЖА АБОНЕНСЬКОГО ДОСТУПУ; ОПТИЧНА АБОНЕНТСЬКАЇ ЛІНІЯ; КОГЕРЕНТНИЙ ПЕРЕДАВАЧ; СМУГА ОПТИЧНИХ ДОВЖИН ХВИЛЬ