Феміністичний дискурс у візуальному мистецтві - Бліндер Ганна Борисівна (НТУ "ДП", 2025)
У європейській художній традиції жіночий образ зазнавав суттєвих змін,однак протягом тривалого часу залишався в тіні уявлень, нав’язаних патріархальними моделями культури. Вже в античному світі закладалися основи тих уявлень, які на століття визначили місце жінки в мистецтві. У грецькому суспільстві домінувала нерівність між статями: чоловік ‒ активний учасник суспільного і культурного життя, жінка ‒ позбавлена голосу в публічному просторі. Ця соціальна асиметрія віддзеркалилась і в мистецтві. Ті форми творчості, які вважались високими (поезія, театр, музика), були чоловічою прерогативою. Натомість жіноча праця ‒ рукоділля, ткацтво, гончарство ‒ відносилась до «низових» занять і не визнавалась як повноціннемистецтво.
Keywords: фемінізм; візуальне мистецтво; жіночий образ у мистецтві